oO Capoeira, MMA, BJJ, Judo,Karate Oo
FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy
Rejestracja Zaloguj

Kuchnia

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Capoeira Strona Główna -> Brazylia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Cascao




Dołączył: 29 Sty 2007
Posty: 270
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/10
Skąd: Nysa

PostWysłany: Sob 0:47, 24 Lut 2007 
Temat postu: Kuchnia

Tradycja

Tak jak w innych krajach kuchnia brazylijska jest produktem tradycji i wielu innych okoliczności.

Każdy region Brazylii ma ogromną różnorodność lokalnych potraw znanych dzisiaj w całym kraju.

Te potrawy powstały pod wpływem kultury indiańskiej, europejskiej (różnych regionów Europy) i afrykańskiej.

A również pod wpływem gleby i klimatu.

Na przykład, kuchnia stanu Bahia ma swój początek w pierwszym okresie czarnego niewolnictwa, kiedy właściciele niewolników pozwolili im wykorzystywać resztę jedzenia ze stołu pana lub z poprzedniego dnia.

A niektórzy niewolnicy mieli pozwolenie na łowienie krewetek i zbieranie skorupiaków morskich.

Pamiętając tradycje kulinarne swojej Afryki niewolnicy dodawali różne przyprawy lub mieszali ze składnikami już brazylijskimi, tak jak mleko kokosowe i oliwa palmowa (oliwa dendê).


Potrawy

Z czasem te mieszanki różnych kuchni zmieniły się w recepturę i nabrały nazw dziś znanych potraw w Brazylii i w niektórych krajach świata. Są to takie delicje jakie:

- Vatapá – Krewetki z posiekaną rybą, gotowane w oliwie dendê, mleko kokosowe i kawałki chleba. Potrawa jest podana z ryżem białym i sypkim.

- Sarapatel – Wątroba i serce wieprzowe lub baranie mieszane ze świeżą krwią. Do tego dodane pomidory, papryka i cebula. Gotować wszystko razem.

- Churrasco – W stanie Rio Grande do Sul, na południu Brazylii, stanowi najważniejszą potrawę regionu. To są ogromne kawałki świeżego mięsa pieczone na ogniu z węgla na świeżym powietrzu. Churrasco jest podawane z sosem zrobionym z kawałków pomidorów i cebuli.

- Feijoada – To najbardziej znana potrawa kuchni brazylijskiej, bardzo rozpowszechniona poza Brazylią. Podstawą jest czarna fasola gotowana z kiełbasami, suszonym mięsem, ozorem wieprzowym lub wołowym, uszami i ogonem wieprzowym, z czosnkiem i pieprzem malagueta (bardzo mocny). Tradycyjnie podaje się z ryżem na głębokim talerzu a na tym się polewa czarną fasolę gotowana z w/w dodatkami. Na koniec posypuje się farofą (zrobioną z mąki manioku). Do tego jeszcze sos według indzwidualnego smaku. Świeże warzywa i kawałki pomarańczy.


Drinki i napoje

Piwo brazylijskie uważane z jedno z najlepszych wśród krajów tropikalnych. Jest ulubionym napojem Brazylijczyków podczas konsumpcji lub jako dodatek do dobrej rozmowy, a zwłaszcza jeśli tematem jest piłka nożna.

Caipirinha. Jeżeli chodzi o drinki “na apetyt” to caipirinha jest bezkonkurencyjnym drinkiem narodowym.

Jest robiona na bazie cachaça (wódka brazylijska z trzciny cukrowej).

Miesza się z limonką pokrojoną, słodzi się cukrem i do tego dodaje się lód “zmiażdzony” (kostki lodu owija się w ścierkę i ubija tłuczkiem).

Guaraná to napój narodowy robiony z soku owoca amazońskiego o tej samej nazwie.

Mówi się, że jest afrodyziakiem, posiadając właściwości energizujące.

Pozostaje próbować.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Capoeira Strona Główna -> Brazylia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
MSHandwriting Theme Š Matt Sims 2004
phpBB  © 2001, 2004 phpBB Group
Regulamin